საახალწლო სუფრა საქართველოში

საახალწლო სუფრა საქართველოში

კულტურა

გოზინაყის მომზადება თუ იცით?

ახალი წელი მოდის. ნაძვის ხეები უკვე ლამაზად მორთულია, ხოლო გირლანდები ჩამოკიდებული. რჩება საჩუქრების მომზადება და სადღესასწაულო სუფრის გაშლა. ალბათ, საახალწლო სუფრა დღესასწაულის ყველაზე მნიშვნელოვანი ნაწილია. საქართველოში ტრადიციული სადღესასწაულო სუფრა ძალიან მრავალფეროვანი და გემრიელია. სუფრაზე ბევრი სხვადასხვა კერძი უნდა იყოს, მხოლოდ მაშინ მომავალი წელი წარმატებული იქნება.

არსებობს უამრავი ცნობილი ქართული კერძი. რა თქმა უნდა, ეს არის საცივი, ხაჭაპური, ხინკალი და ტკბილეული: ჩურჩხელა და გოზინაყი.

საახალწლო სუფრაზე სავალდებულო ტკბილეულია გოზინაყი - ნიგოზი თაფლით. მე შემოგთავაზებთ ამ დელიკატესის მარტივ დადასტურებულ რეცეპტს.

გოზინაყის მოსამზადებლად გვჭირდება 0,5 კგ კარგი ნიგოზი, ¾ ჭიქა თაფლი, 2 სუფრის კოვზი შაქარი.

მსუბუქად მოხალეთ თხილი, გაწმინდეთ და წვრილად დაჭერით. გაათბეთ თაფლი სქელძირიან ტაფაში. როდესაც დუღილს დაიწყებს, ამოიღეთ და გააცივეთ. როცა გაცივდება, ისევ გაათბეთ (გაიმეორეთ 2-3-ჯერ). შემდეგ თაფლს დაუმატეთ შაქარი და შემდეგ დაუმატეთ თხილი. მოხარშეთ 5-6 წუთის განმავლობაში. შემდეგ მასა გადაიტანეთ ხის დაფაზე და გააბრტყელეთ თხელ ფენად. დაჭერათ ნაჭრებად თბილი ფენა და გადაიტანეთ თეფშზე. Გემრიელად მიირთვით!

საახალწლო სუფრისთვის შეგიძლიათ ყველაფერი მოამზადოთ, მთავარია ის განწყობა, რომლითაც აცილებთ ძველ წელს და ხვდებით ახალს. იყავით ჯანმრთელები, ენერგიულები და ბედნიერები, გვერდით მხოლოდ კარგი და საიმედო ხალხი გყავდეთ. მე და ცენტრი "აზბუკა" გისურვებთ საუკეთესოს ახალ წელს!

ავტორი:
ნატალია მოსინა
28.12.2020